FOLIE PVC – STRETCH SPOŻYWCZY

Folia PVC otrzymała dotychczas wiele różnych przydomków. Czasami nazywana jest folią „na gorący stół”, nierzadko używa się również określenia „stretch”, lub „stretch spożywczy”. Nazwa nie jest jednak ważna – ważne są możliwości, jakie oferuje. Folie PVC rozciągliwe postrzegane są jako najbardziej uniwersalne opakowanie, głównie ze względu na właściwości „oddychające”, jakimi się charakteryzują. Co to oznacza? Otóż produkty świeże – garmażeryjne, piekarnicze, cukiernicze bądź warzywa i owoce – wymagają, by została podtrzymana ciągła wymiana tlenu i pary wodnej. Jeżeli nie zostanie ona utrzymana, po wewnętrznej stronie folii dojdzie do „zapocenia” – czyli osadzenia się wody – a sam produkt znacznie straci na jakości. Dzięki wykorzystaniu folii PVC nie ma takiego problemu, gdyż zapewnia ona zapakowanym produktom spożywczym optymalną wymianę gazową oraz zapobiega osadzaniu się pary wodnej na wewnętrznej części folii. Jest to więc idealne rozwiązanie zarówno w małych i średnich punktach gastronomiczno-przetwórczych, jak również w dużych zakładach przemysłu spożywczego.

Doskonała rozciągliwość oraz odporność na rozrywanie umożliwia również stosowanie folii PVC zarówno w pakowaniu ręcznym (przy użyciu specjalnych odcinaczy i wcześniej wspomnianych gorących stołów), jak i przy użyciu automatów pakujących. Dodatkowymi zaletami jest również niska cena i efektywny wygląd, jakie oferują folie PVC – nie ma więc żadnego powodu, by z nich nie korzystać!

Folia PVC stretch spożywczy Max-Pak